Wat kunt u doen?
Hulp en zorg verlenen doen we samen. Samen met zorgcollega’s en met ketenpartners, maar zeker ook met u. Als burger kunt u namelijk veel betekenen. Voor de patiënt of voor het slachtoffer, maar ook voor onze ambulancemedewerkers.
112 bellen
Heeft u of iemand in uw omgeving met spoed medische hulp nodig, bel dan 112. De situatie is spoed wanneer een eerste onderzoek of behandeling niet uitgesteld kan worden tot een bezoek aan de huisarts of huisartsendienst. Als u belt krijgt u een algemene centralist van de meldkamer aan de lijn. De centralist vraagt waar u bent en of u de politie, brandweer of ambulance wilt spreken. Kiest u voor de ambulance, dan krijgt u een verpleegkundig centralist aan de lijn. De verpleegkundig centralist stelt vragen om een helder beeld te krijgen van de situatie en de toestand van de patiënt. Op die manier kan de verpleegkundig centralist zorgen dat u de hulp krijgt die nodig is op dat moment.
Ambulance in het verkeer
Wanneer u een ambulances met sirenes en zwaailichten op de weg ziet of hoort, kunnen we ons voorstellen dat u schrikt. Toch is het belangrijk om kalm te blijven. Houd uw aandacht op de weg en de omgeving. Ga langzamer rijden, maar rem niet in één keer plotseling af. Als het kan, zoek dan een veilige plek om naar rechts uit te wijken, zodat de ambulance er langs kan. Als er geen ruimte is om uit te wijken, check dan of u veilig kunt stoppen. Als dat mogelijk is, blijf dan staan totdat de ambulance u passeert.
Burgerhulpverlening
Bij een hartstilstand is de overlevingskans het grootst als binnen 6 minuten de juiste hulp wordt gestart. Een ambulance kan niet altijd binnen 6 minuten ter plaatse zijn. Als burgerhulpverlener kunt u de hulpverlening dan alvast starten door te beginnen met reanimeren en het activeren van een AED. U kunt burgerhulpverlener worden na het succesvol afronden van een reanimatiecursus.
Oproep voor burgerhulpverlening
Bij patiënten met een hartstilstand, rijden onze ambulancemedewerkers met spoed naar de betreffende locatie. Burgerhulpverleners die zich binnen een straal van 750 meter bij het slachtoffer zijn, ontvangen automatisch ook een oproep via hun mobiele telefoon. Dit kan een oproep zijn om te starten met reanimeren óf een oproep om een AED op te halen. Zodra de ambulancemedewerkers er zijn, nemen ze het reanimeren van u over.
Meer informatie over burgerhulpverlening staat op de websites van HartslagNU.
AED’s
Alle ambulanceposten van Kijlstra Ambulancezorg hebben een toegankelijke AED. Ook veel gezondheidszorginstellingen, (sport)verenigingen, wijkgebouwen, bedrijven en particulieren hebben een AED. In Nederland mag iedereen in een noodsituatie een AED gebruiken. Het apparaat is gemakkelijk te bedienen. Maak er gebruik van als het nodig is. De verbruikskosten van de AED na een reanimatie worden vergoed. De eigenaar van de AED kan hiervoor een declaratie indienen bij RAV Fryslân.